Susah BAB Boleh Sebabkan Kegagalan Ginjal


www.melyupost.info – Bagi anda yang sering mengalami kesukaran membuang air besar atau sembelit, ia adalah baik untuk berjumpa doktor dengan segera. Menurut penyelidikan baru-baru ini, orang yang mengalami masalah pembiakan berisiko adalah berisiko untuk penyakit buah pinggang, termasuk kegagalan buah pinggang.

Penyelidik dari Amerika Syarikat (AS) memeriksa rekod kesihatan lebih daripada 3.5 juta veteran Amerika Syarikat dan melihat pembuangan air liur yang lancar.

Hasilnya mendapati bahawa orang yang mengalami sembelit mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk merawat penyakit buah pinggang kronik dan kegagalan buah pinggang daripada mereka yang mempunyai pergerakan usus yang baik.

Lebih teruk sembelit, semakin besar risiko penyakit buah pinggang.

“Kami perlu mengakui, kami sangat terkejut [dengan hasil kajian ini],” kata Csaba Pal Kovesdy, ketua nefrologi di Pusat Perubatan Memphis VA Amerika Syarikat dan pengarang bersama kajian itu.

Sebelum ini, sudah ada hasil penyelidikan yang mendapati bahawa sembelit dikaitkan dengan masalah kardiovaskular. Para penyelidik mengesyaki mekanisme negatif yang sama berlaku kepada buah pinggang.

Menurut Kovesdy, keadaan mikrob dalam kes-kes sembelit berubah berbanding keadaan normal. Perubahan dalam keadaan mikrobial usus juga banyak dikaitkan dengan pelbagai penyakit dan peningkatan keradangan.

Walaupun penyelidik tidak pasti mekanisme tepat untuk penemuan ini, mereka percaya perubahan dalam keadaan bakteria dalam usus juga menyebabkan makanan menjadi lebih perlahan melalui saluran pencernaan.

Ini tempo perlahan boleh menyebabkan keradangan kronik yang boleh merebak ke buah pinggang.

Menurut data yang dikemukakan oleh para penyelidik, sebanyak 30 peratus daripada populasi secara umum mengalami sembelit dalam kehidupan mereka.

Para penyelidik dalam penerbitan hasil kajian dalam Journal of the American Society of Nephrology juga mengatakan bahawa ibu bapa dan wanita yang paling rentan mengalami sembelit.

Walaupun keperluan untuk penyelidikan lanjut, menurut penyelidik, penemuan ini mungkin mempunyai implikasi klinikal. Doktor dinasihatkan untuk memilih untuk merawat pesakit sembelit dengan probiotik dan makanan serat tinggi dan bukannya julap yang mampu mendiagnosis dan menjadikan buah pinggang bekerja keras. (http://www.melayupost.info/2016/09/punca-buang-air-besar-berak-berdarah.html)